top of page

Fotoshoot wordt happening (NL)

Wat gepland was als een onderwater fotoshoot, werd een happening met 12 blije naaktmodellen en 4 blije fotografen.


Na twee testimonia volgt mij (droge) verslag.


Testimonial, Model Sophie schreef: Kunstzinnig tot op de bodem


"Op een zonnige zaterdagochtend vond op een station een ontmoeting plaats. Er was een roadtrip, met vier meisjes die elkaar niet kenden. En er was een zwembad, in een boerderij, op een niet nader te noemen locatie. In de honden die ons welkom heetten, herkenden we de spanning die vanaf de eerste e-mail in de lucht hing: de verwachtingsvolle energie van het niet volledig weten wat gaat gebeuren en het opwindende gevoel erbij te mogen zijn.


We ontmoetten de vier net zo enthousiaste fotografen, die samen alle elementen belichaamden: de lucht werd vertegenwoordigd door JP en Toms drone, de aarde werd tastbaar in de bodyscapes van Tom en JP. Het water was voornamelijk het domein van Cor, en van Oscar, die ook foto’s achter de schermen nam. Daarnaast was Tom, zoals gewoonlijk, on fire. (Hij vroeg me om iets in dit stukje te zetten dat hem zou prijzen, dus bij deze. Eerlijk is eerlijk: ik zou dit niet doen als ik het er niet -enigszins- mee eens was. Per slot van rekening zouden we zonder Tom niet hier, nu, bij dit zwembad staan. Alle modellen hebben op een of andere wijze een connectie met Tom).


Samen met elf anderen, zonder uitzondering mooie, open-minded en aardige vrouwen, begon de dag. Waar de onderwaterfotografie een strak schema volgde, was er bij de andere disciplines volop ruimte om tegemoet te komen aan de wensen van de verschillende fotografen en bij te dragen aan datgene waar je zelf zin in had. Mijn lichaam raakte de sneeuw in de tuin, lag zij aan zij met anderen op een bed terwijl een wolk van waterdruppels erop neerdaalde, en glansde in de zon.


In de stilte van het blauw was de worsteling groter. Hoewel het water voor sommigen een tweede natuur bleek, was het voor mij een (zachtaardig) gevecht. De chloor beperkte het zicht, waardoor foto’s van dichtbij moesten worden genomen. Bovendien bleek het lastig om alle lucht uit je longen te persen, om ontspannen onder het oppervlak te kunnen blijven. Het was een interessante ervaring, die ik ondanks de moeite die het kostte, graag nog eens zou herhalen. Cor was net als de andere fotografen geduldig en stelde iedereen -ondanks zijn imponerende cameragereedschap- gerust.


Na een luxueuze lunch doken we samen het zwembad in, waar we een poging deden tot synchroonzwemmen, onder water werden gefilmd en er shots half boven, half onder water gemaakt werden. Tussen de bedrijven door verlieten we het zwembad om op te warmen in de douche of de sauna, samen met wie er maar in paste. De sfeer was uitstekend en naarmate de dag vorderde raakte iedereen steeds meer verzadigd, vervuld van indrukken en langzaam rozig van alle aandacht en energie.


Terwijl buiten de schaduwen snel langgerekter werden, namen de fotografen de laatste foto’s. De pauwen wandelden onverstoorbaar over het gras en wij verzamelden binnen onze handdoeken en kleren. Joan zocht glazen en schonk wijn in, om te proosten op een geslaagde dag. We verlieten de boerderij; moe, maar voldaan."


Testimonial, Model Artemis schreef: Een dag die ebde en vloeide


"Eenmaal aangekomen met drie andere dames op de locatie stonden we versteld van de sierlijke pauwen en andere dieren die er rondliepen. We werden voorgesteld aan de fotografen en we kregen het zwembad te zien. We begonnen met het uitdoen van onze kleren wat ons van ons alledaagse zelf naar alleen lichamen bracht.


Een lichaam zijn was alles wat ik op dit moment nodig had. Zonder andermans oordeel voelde ik totale vrijheid om mijn ware zelf te zijn. Ik ontdekte toen dat mijn eigen schoonheid weerspiegeld werd in alle vrouwelijke lichamen om me heen. Met een zuiverheid en sierlijkheid die elkaars vibraties verhoogden door alles wat ik zag en voelde te bewonderen en lief te hebben. Er zit zo'n kracht in je veilig genoeg voelen om totaal kwetsbaar te zijn tegenover anderen.


Die dag heb ik de verschillende vormen die water kan aannemen ervaren. Ik voelde het koude, scherpe en verdovende gevoel van de sneeuw in contact met mijn huid. Het water in het zwembad was een beetje kouder dan de temperatuur van ons lichaam, waardoor we wilden blijven bewegen en zwemmen om warm te blijven. Ik voelde bijna geen verschil tussen mezelf en het water. Lichamen om me heen werden als het water, altijd veranderend en stromend met wat er daarna kwam. Opererend als een geheel, een stam, een heilige cirkel.


Nadat ik in het zwembad was geweest, warmde ik op in de sauna waar soms andere natte lijven naast elkaar zaten en het glas besloegen. De hitte verdreef even de rillingen, die onze spieren en geest ontspanden. Ik heb genoten van de rustige ontspanning. Een vierkante meter werd optimaal ingenomen door vier prachtige lichamen. Mijn huid brandde bijna door een kokend hete douche, maar dat kon me niet schelen. Mijn focus lag op de drie andere vrouwen die naast me stonden. Ik voelde me heel gelukkig en dankbaar om in hun aanwezigheid te zijn en dit moment met hen te delen. Een moment waarop ik me echt verbonden en op mijn gemak voelde.


Heupen en heupen pasten als puzzelstukjes in elkaar. Ik wist niet waar mijn lichaam eindigde en waar een ander begon. Het voelde alsof we één enorm lichaam werden dat op het bed lag en dat bewoog en ademde."Tom's verslag:

In het voorjaar van 2022 ontmoette ik Oscar op een van de Dronude Utrecht shoots waarvoor hij poseerde. Hij heeft het atletische lichaam van een getrainde zwemmer en werkt als maritiem onderzoeker. Hij is ook een duiker en fotograaf. Samen met Cor Kuyvenhoven maakten ze artistieke onderwaterfoto's van modellen. De foto's op hun websites (Cor, Oscar) en Instagram pagina zijn prachtig en inspirerend.

Oscar en Cor vertelden me over een geplande shoot in een overdekt zwembad en ik bood hen aan om te helpen met het vinden van enthousiaste modellen. Ook kwam ik op het idee om een groepsfotoshoot te houden met tien modellen. Cor aarzelde, aangezien hij gewend was om met een paar modellen per shoot te werken, niet met tien. Oscar stelde voor dat we twee groepen van vijf zouden kunnen hebben, een ochtendgroep en een middaggroep en dat de groepen halverwege de shoot-dag zouden samenkomen om een groep van tien te vormen. En dus was mijn oorspronkelijke plan om te helpen bij het organiseren van een fotoshoot van Cor en Oscar.


Ik had een korte lijst gemaakt van tien van mijn favoriete modellen (veel van hen hebben een profielpagina op mijn workshop website) en benaderde hen. En tot mijn verbazing wilden ze vrijwel allemaal meedoen aan de fotoshoot. Ik was verrast door deze positieve reactie, aangezien het een shoot was die anders was dan de shoots die ik eerder had georganiseerd, en de shoot was met fotografen die de modellen niet kenden en de modellen niet betaald werden. Het voelde als een compliment. Maar ook als verantwoordelijkheid om er voor alle modellen een geweldige ervaring van te maken. Ik was ook onder de indruk toen sommige modellen die ik niet had gevraagd, mij benaderden om ook mee te doen.


Daarna deed ik wat onderzoek en raakte ik geïnspireerd door onderwaterfotografie, bijvoorbeeld door Ed Freeman, en ook door 360 graden fotografie. Ik ontdekte dat recentelijk ontwikkelde camera's zoals de Insta360 One Inch kan worden gebruikt voor onderwaterfotografie. Er waren echter enkele potentiële uitdagingen. 1. de onderwaterbehuizing voor deze camera werd niet aangeboden door Europese verkopers, 2. Een 360 camera gebruikt geen flitser en heeft dus veel licht nodig. En het binnenzwembad had waarschijnlijk niet genoeg licht voor de camera om goede foto's te maken. 3. bij het fotograferen van tien naaktmodellen zouden sommige modellen zich waarschijnlijk zorgen maken over het publiceren van herkenbare naaktfoto's. 4. Het is niet slim om goede foto's te verwachten als je geen ervaring hebt met een nieuwe camera. 5. Modellen raken snel verveeld en moeten tussen de shoots door wachten. 6. tien modellen van en naar het treinstation vervoeren zou veel tijd kosten.


Ik heb aan deze uitdagingen gewerkt door de onderwatercase te bestellen via een buitenlandse verkoper en snelle levering, ik bestelde sterke lampen, ik kocht 10 witte duikmaskers, ik plande een aantal testen met camera's en lampen en vroeg een expert om hulp. De tests lieten het eerst zien wat je niet moet doen, en leverde uiteindelijk betere resultaten op. En ik plande sideshoots op de locatie en we vroegen een vriend van een van de modellen om chauffeur en kok te zijn. En ik heb met hulp van anderen een projectplan van 10+ pagina's geschreven.

dronude photoshoot projectplan

Op vrijdag hadden we een proefshoot gepland met een dapper model. Maar toen we op de locatie aankwamen, hadden we een grote tegenvaller: het water in het zwembad was mistig. Blijkbaar had een onderhoudsmedewerker de dag ervoor chloor aan het water toegevoegd waardoor het water schoon maar mistig werd. Onder water konden we simpelweg niets verder dan 50 cm van de camera zien. De vriendelijke locatie-eigenaar en wij hebben er alles aan gedaan om het probleem op te lossen en hebben getest met het model, maar maakte weinig uit. Dus moesten we onze plannen wijzigen.

dronude underwater photoshoot swimmingpool

Die avond hebben we ons projectplan bijgewerkt om waterfoto's te maken waarbij er niet meer dan 50 cm water tussen de camera en de modellen zou zijn: 1. close-up van een individu onder water, 2. foto's van boven het water waarbij drijvende modellen worden gefotografeerd en 3 onderwater zwemmende modellen filmen.


De volgende ochtend was er een onverwachte verrassing. De vorige nacht had het gesneeuwd en een grasveld naast het huis had nu een wit sneeuwdek. Maar, om 09.00 uur scheen de zon en was de sneeuw al aan het smelten. Dus toen de eerste vier modellen arriveerden, in plaats van ze een warm welkom te heten, gaven we ze vijf minuten de tijd om naakt in de sneeuw te gaan liggen voor een droneshoot. :) De dappere modellen accepteerden het en de eerste mooie foto was gemaakt. De volgende modellen die arriveerden, gingen ook de uitdaging aan, met goede resultaten.

Daarna begonnen de individuele onderwatershoots en werd er elke tien minuten een ander model onder water gefotografeerd door Cor en Oscar. Dat gaf me de gelegenheid om met de andere modellen te werken. Ik heb Sophie, Artemis, Muisje en Joan gevraagd om model te staan voor een nieuw logo voor mijn website. Ik zou graag een nieuw logo hebben waarin de schoonheid van lichamen zou worden vastgelegd en waarvoor enkele van mijn favoriete workshopmodellen zouden poseren.

Na een eerste logoshoot stond een andere groep model voor een "bergen" bodyscape-foto. Ik aarzelde om modellen te vragen dicht bij elkaar te poseren voor een foto die duidelijk alleen over hun billen zou gaan, maar de modellen poseerden graag.


Toen arriveerden de middagmodellen en waren alle elf modellen voor deze dag aanwezig. Sommige modellen waren net aangekomen, andere moesten kort daarna naar huis, dus we hadden wat druk om geweldige foto's te maken met alle aanwezige modellen. We hadden een lijst met ideeën. Eerst poseerden de modellen voor een groepsfoto aan de rand van het zwembad. poserend in een halve cirkel, en gefotografeerd door camera's met een korte brandpuntsafstand, dit leverde prachtige foto's op. Op die foto's zijn echter alle modellen herkenbaar en deze foto's worden daarom niet gepubliceerd.

Eleven nude models in the pool

Daarna poseerden de modellen voor de Xphase camera en de OneInch die op een statief midden in het zwembad stonden. Omdat de modellen geen ervaring hadden met het poseren als groep, waren de foto's helaas niet perfect.


Wat wel goed uitpakte, was wat we vervolgens deden: we gebruikten de GoPro's om onderwaterfilms te maken van de modellen. Een model met een GoPro op haar hoofd dook onder andere modellen door, die ook onder water zouden zwemmen. Een spaghetti van modellen. Ik zou graag meer beeldmateriaal zien van dit idee, met helder water en met de GoPro en de onInch 360. Model Sophie filmde zichzelf terwijl ze onder water zwom.

Na de groepsfoto's fotografeerden Cor en Oscar de overige individuele modellen en de chauffeur samen met zijn vriendin. Ik vroeg de overgebleven modellen om voor een ander bodyscape-idee te poseren: samen en met waterdruppels op de huid. Om mooie waterdruppels op de huid te krijgen voeg je eerst olie toe en daarna spuit je water met een plantenspuit. Prachtige resultaten, en de modellen maakten grappige geluiden wanneer ze door het koude water werden geraakt.

Daarna was ik blij maar uitgeput van alle indrukken die ik gedurende de dag had opgedaan. De modellen vonden het poseren fijn en de locatie was geweldig met een sauna en een warme douche. Alle shoots waren koud voor de modellen: de sneeuw, het zwembadwater, de plantenspuit. Maar na elke shoot konden de modellen meteen een warme douche inlopen of in de sauna gaan zitten. Douche en sauna waren klein, maar op de een of andere manier vonden de modellen het niet erg om met vier modellen in een eenpersoonsdouche te douchen. De fotografen zagen mooie beelden, en de modellen werkten graag mee.


Na wat te hebben gegeten wilden de modellen naar huis, en ik pakte mijn spullen en bracht een van de modellen naar Utrecht. Het was een vermoeiende, maar interessante en vruchtbare dag. En ik voelde me gelukkig.


Wat het meeste indruk op mij maakte was het besef dat modellen die elkaar niet kenden het toch fijn vinden om samen te poseren en dicht bij elkaar te zijn, dat het leuk is voor fotografen en modellen om meerdere fotografen zonder script te laten werken met individuele en kleine groepen modellen, en dat dat modellen de vrijheid geeft om mee te doen aan een shoot als het op dat moment goed voelt, dat deze dag aanvoelde als een minifestival of een happening, en tot slot dat ik het graag helemaal over zou willen doen met helderder water, met dezelfde of met meer modellen.


Lessons learned: de sfeer tijdens de shoot voelde erg goed. De modellen kenden elkaar niet, maar vonden het leuk om samen te poseren en zelfs met vier modellen in een eenpersoonsdouche te douchen.

To Do: Onderzoek het idee om meer van dit soort modelfotografie-happenings te creëren. Kan ik een dieper zwembad vinden met helder water? Ook: denk na over wat een geschikt platform zou zijn om 360-beelden te delen.

Ideas for future shoots: Nog een AirBnB met zwembadfotohappening, of een happening bij open water met onderwatervegetatie, of een happening op een festival? Of een happening bij een villa, bijvoorbeeld op een warme locatie in Spanje?Comments


Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page