top of page

20+ modellen


O en H: “We hebben het een heel gave ervaring gevonden”

Chantal: “Dank voor je mail en de foto's! Echt prachtige beelden. Die eerste vind ik al waanzinnig...het heeft iets magisch hoe we daar de berg oplopen! Complimenten voor de wijze waarop je dit hebt georganiseerd en de zorgvuldige wijze waarop je met alles omgaat, dat is heel prettig. Voor mij zijn alle foto's prachtig en helemaal oké om te publiceren. Mijn ervaring van de dag:

Intens om volop bloot gesteld te worden aan de elementen van deze dag.

Gefocust samen werken aan waanzinnige beelden.

De hete zon op onze huid, elkaar aanmoedigend, uitgelaten bij het zien van de eerste glimpen van foto's.

En dan de resultaten....magisch, kwetsbaar en krachtig tegelijkertijd...

Een onvergetelijke ervaring!”

Dirk: “Vriendelijk bedankt voor deze geweldige foto´s !

Waar ik heel graag aan mee gewerkt heb !

ik vond het een geweldige belevenis !”

Date: “Het was inderdaad een superdag met een geweldige samenwerking, resulterend in prachtige beelden. Ik ben blij dat ik dit heb meegemaakt in een dubbelrol, als hulpje en even als model! Ik ben razend benieuwd naar de gekozen foto's”

M: "Schitterend je foto's en het was een bijzondere ervaring"

Jeffrey: “Na het lezen van de oproep van Tom werd ik enthousiast en heb ik mij opgegeven om mij met vele anderen naakt te laten fotograferen met n drone voor de kunst. Toen ik me had opgegeven begonnen de zenuwen te gieren door m'n lijf. Wat moet ik hiervan verwachten? Snel bel ik mijn beste vriendin en ze is zo enthousiast dat ze ook de fotograaf mailt om mee te doen! Het is de dag dat het allemaal gaat gebeuren en ik heb met Piet en Lena afgesproken om mee te rijden naar de opname locatie in Almere. Wat spannend en leuk om deze mensen te leren kennen, ze zijn duidelijk meer thuis in deze wereld. We komen aan op locatie en we zien de andere 18 modellen daar staan. Wat is dat een spannend moment... Ik vind t zo fijn dat m'n bff er tussen staat, we vliegen elkaar om de hals! We worden geïnstrueerd door Tom en iedereen kleed zich langzaamaan uit. We lopen naakt naar de top van de berg. De andere modellen zijn aardig, t zonnetje schijnt...dit voelt goed! De instructies zijn duidelijk. Iedereen heeft de zelfde spanning en we zijn allemaal hetzelfde: naakt! Ik vind het onwijs grappig dat ik deze mensen heb leren kennen in deze naakte situatie. Ik vond de photoshoot onwijs leuk om te doen en ben blij dat ik het gedaan heb”

Piet: “Wat een ervaring was dat: 22 mensen zien elkaar vaak voor het eerst en gaan dan zonder probleem samen naakt poseren voor een shoot met een drone. Tom gaf heel goed aan wat zijn ideeën waren, maar wij moesten maar afwachten of wat hij zag overeen kwam met zijn ideeën. De resultaten zijn waanzinnig mooi! Zo knap, dat Tom in staat is om in zijn hoofd beelden te creëren en dat in werkelijkheid kan omzetten. Ik vond het een zeer bijzondere dag, die ik niet had willen missen. Zeker voor herhaling vatbaar!”

Alexander: “Leuk dat je zelf zo enthousiast bent. Ik vond het ook erg leuk donderdag. Nu was ik het naakt poseren wel gewend en de sfeer in de groep was erg goed. Dat je bloot durft op zo'n plek en deze omstandigheden geeft al snel een band.

Op de foto's zijn individuen niet herkenbaar, ik denk dat niemand bezwaar maakt tegen publicatie.

Pieter: “Ik vond het een geweldige dag en een mooie ervaring om met een grote groep modellen te werken. Ik vind het zeker voor herhaling vatbaar. ”

Ruth: “Het was een heel mooie ervaring!”

Peter: “En dat was het: een unieke geweldige ervaring”

06.00 wakker, 4 liter koffie en thee gemaakt, 7.20 weg, 08.00 aankomst op het verzamelpunt. Ik had geen enkel model eerder ontmoet, maar ik herkende sommigen van hun Facebook profiel foto. Leuk om de mensen die ik hd leren kennen via email en Facebook in het echt te ontmoeten, maar helaas weinig tijd voor een inhoudelijk gesprek. Ik trakteerde op koffie, daarna met twee auto's naar de locatie.

Bij de berg aangekomen, eerst naar boven rennen om een cirkel te tekenen op de grond. Weer beneden aangekomen kwam de ene na de andere groep aanlopen. Koffie en thee proberen uit te delen, maar vooral veel handenschudden. Opkomst boven verwachting, meer dan 20 modellen, iets meer vrouwen dan mannen. Divers in leeftijd, divers in achtergrond en ervaring. Vriendelijke sfeer, iedereen was benieuwd naar wat er ging komen.

Korte speech met uitleg over de standen terwijl ik midden in de groep sta. Telefoon aan een model met een luide stem gegeven voor de communicatie. Een meegekomen fotograaf blijft bij me voor assistentie. De groep loopt de berg op naar een plek halverwege de berg waar ze zich uitkleden. Een mooie berg in het ochtendlicht en een stroom modellen die de berg oploopt, dit beeld is al prachtig.

Meteen al complicaties, ik weet niet wanneer de modellen klaar zijn met uitkleden en gaan lopen, de communicatie is één richting. Na een paar minuten start ik de drone op en vlieg om de berg heen. De modellen zijn al klaar en het is een prachtig gezicht: naakte mensen die achter elkaar de berg op lopen over een pad dat zich om de berg heen cirkelt.

Boven aangekomen gaan de modellen op hun rug met de hoofden op de cirkel liggen, de eerste groepspose. De drone stijgt, daalt, maakt een Pano. Eerste batterijwissel, de modellen kunnen zich even ontspannen. Terwijl ik terugvlieg komt er een busje aanrijden naar de plek waar ik sta. Dagjes mensen? Nee, werklui die aan een afrastering gaan werken. Niet zo maar werklui: ‘reclassering’ staat op het busje. Een ervan wil meteen alles weten over de drone. Een absurde situatie: vermoedelijk veroordeelde criminelen die op een plek komen met 20 naaktmodellen. Gelukkig hebben ze totaal niet door wat er gebeurt, de berg is hoog en zonder drone kan je niets zien.

Drone weer opstarten, complicatie: error. Opnieuw opstarten helpt niet. Wat te doen? Mijn IT achtergrond helpt. Gewoon nog eens opstarten, en de drone werkt weer wel.

Tijdens de tweede vlucht valt een van mijn drie mijn telefoons uit, niet genoeg beltegoed, damn. De modellen staan in een cirkel, kijken naar boven en wachten. En wachten. Ze kunnen door naar de volgende stand maar ik kan geen teken geven. Ik maak een pano en mijn assistent biedt aan om naar boven te lopen. Hij blijft een tijd weg.

Als hij terug is, en de modellen alweer bezig zijn met een volgende stand hoor ik dat een model heel even was flauwgevallen. Ik schrik, communicatiemiddelen moeten beter. Aparte telefoons met voldoende beltegoed met Bluetooth oortje voor een van de modellen.

Spannende pose: de modellen gaan eerst dicht bij elkaar staan, en op commando laten ze zich op de grond vallen en daarbij vallen ze over elkaar heen. Prachtig beeld wanneer de drone vlak boven ze zweeft, maar wel herkenbare gezichten en veel naakt: daardoor helaas niet publiceerbaar. Met de drone hoog in de lucht is de herkenbaarheid weg maar dit geeft geen overtuigend beeld. Meer modellen of onherkenbare modellen zou beter zijn.

Een andere pose: twee modellen worden op de schouders gehesen: een slank meisje en haar vriend. De andere modellen er om heen, de mannen houden het meisje omhoog, en vice versa. Positioneren, mijn assistent geeft me de tip om de jongen om te draaien, goede tip. Maar omdat de overige modellen niet goed zichtbaar zijn is het geen overtuigend beeld. Meer modellen, of misschien een setting waarin de overige modellen meer zichtbaar zijn, zou betere beelden opleveren.

Derde batterij, laatste pose is de waterval. Modellen gaan op het pad liggen dat om de berg slingert, de hoofden 5 cm van de voeten van degene die hoger ligt. Probleem: de modellen gaan een voor een liggen van hoog naar laag en dat duurt te lang. 15 seconden per model keer 20 modellen is te veel tijd. Ik moedig ze aan en vraag drie modellen om niet onder, maar boven aan te sluiten. Dit levert een prachtig beeld op, dit is het sterkte beeld van vandaag.

It's a wrap, de modellen kleden zich aan en komen weer naar beneden lopen. Ze zijn blij, zeker als ik al wat geweldige beelden kan laten zien. Het was een gok om 20 modellen samen te brengen die elkaar niet kennen, waarbij velen voor het eerst model staan. Maar ik zie dat het onderling klikt, de modellen enthousiast zijn en ze vertellen dat de ervaring erg leuk was, dat doet me goed.

Vier modellen moeten nu al weer weg wegens andere afspraken de rest gaat mee naar de volgende locatie: Tulpeiland. Met auto's in colonne rijden we door Flevoland. Daar aangekomen zien we verbodsborden, de locatie ligt in een gebied waar gebouwd wordt. Op 1 km afstand parkeren we: lopen. Opluchting: op het haveneiland zelf wordt niet gebouwd. Stress: een plezierjacht vaart de haven in. Opluchting, als ik er naar toe ren om te vragen of hij weg wil gaan, keert de boot om.

Op locatie willen mensen gaan zwemmen het is warm en het water is aanlokkelijk, ik leg uit dat we eerst liggend op de grond de vorm van de tulp gaan namaken. Mooi beeld, maar de modellen zwoegen, de ondergrond bestaat uit korte takjes, sommigen scherp. En het eiland is eigenlijk te groot voor een twintigtal modellen. 200 modellen zou passender zijn.

Pano foto maken met De Litchi applicatie, drone laten landen. Probleem: drone reageert niet meer op mijn controller. Ik heb de eerdere foutsituatie boven het water succesvol gereproduceerd. De fout ligt blijkbaar niet aan het water, maar aan een niet correcte overgang van Litchi naar DJI go app. Deze keer weinig stress, ik haal mensen onder de drone vandaan en wacht tot de drone uit zichzelf gaat landen. Nadat de automatische landing is ingezet kan ik weer sturen.

Laatste standen: de modellen gaan het water in. Niet iedereen gaat het diepe in, een enkeling blijft liever bij de kant. In het water worden cirkels gemaakt, de modellen zwemmen uit elkaar en naar elkaar toe. Prachtige beelden, mooie mensen in het zwarte water.

We eindigen op verzoek van de modellen met een groepsfoto, ik sta er wat onwennig bij omdat ik als enige kleding aanheb.

We sluiten zoals afgesproken om 13.00 af. Een groep modellen blijft op de locatie achter voor een fotoshoot van een eigen fotograaf, een aantal worden naar een treinstation gebracht en twee aardige modellen bieden aan om met me te lunchen terwijl de batterijen opladen voor een sessie in kleiner verband. Ik ben vereerd.

Thuis zie ik dat het materiaal goed is, heel veel beelden, heel veel mooie beelden. Dezelfde avond/nacht selecteer en bewerk ik een zestal foto's en stuur ik ze naar alle modellen, samen met een uitgebreide dank-email. Dezelfde nacht worden ze al gedownload. Ik publiceer pas nadat de modellen gelegenheid hebben gehad om eventueel bezwaar te maken, nog even op mijn handen zitten.

Ik merk dat ik me geroerd voel door de inzet en opoffering van zo veel modellen en hun enthousiasme.

Geleerd: de voorbereiding en uitvoering van deze groepsfotoshoot was goed geregeld met wat kleine leerpunten, combineren van meerdere modellen met evenwicht tussen man en vrouw geeft een heel fijne sfeer, overgang Litch app naar DJI Go app is problematisch, sommige foto-ideeën kunnen worden verbeterd.

To Do: feedback en suggesties van de modellen verzamelen, volgende groepsfoto plannen, hulp regelen voor marketing, beeldbewerking, logistiek, assistentie tijdens de shoot. Bluetooth oortje kopen voor betere communicatie.

Ideeën voor volgende shoot: een nog massalere shoot op een zondag, misschien eerste zondag van de maand?


Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page